Falutörténet

A Batthyány család ősi fészke

Ikervár a Rába völgyében fekvő, 1790 lakosú település, a „Batthyány család ősi fészke” Vas Megye egyik legrégibb települése. Szombathelytől 24, Sárvártól 8 km-re található.

Községünk büszke gazdag történelmi múltjára, amelyre utalnak azok a római időkből származó cseréptöredékek, melyeket az 1988-ban, a falu utcájában feltárt 160 sírból álló honfoglalás kori temetőben találtak.

A községet a honfoglalás előtt szlávok lakták, a honfoglalás után pedig magyar településsé vált.

István király halála után a Rába folyó mindkét partján, a Fazék és a Póka dombon épült kettős vár, melyet ikernek hívtak. Az iker-várak adták a község nevét. A várak képe a község régi pecsétnyomóin is rajta voltak.

Ikervár templom

A templomos település

A templom első írásos említése 1073-ból való. Ekkor töltötte Ikerváron a karácsonyt Salamon Király. István király idejében már templomos település volt.

A mai templom a középkorból maradt ránk, melyet a XVIII. században barokk stílusban alakítottak át.

A települést 1532-ben törökök, 1705-ben a császáriak szállták meg.

Földesurai a Kanizsaiak, Nádasdyak, Draskovichok, majd 1789-től a Batthyányak voltak.

Batthány-szobor Ikervár

gróf Batthyány Lajos

1831-től Ikerváron élt gróf Batthyány Lajos első felelős magyar miniszterelnök. 1839-ben Ikerváron, Péterfán cukorgyárat alapított, amely 1848-ig működött és évente 15-25000 mázsa répát dolgozott fel. A selyemhernyó tenyésztés előmozdítására ezer és ezer szederfát ültettetett, de gondja volt a népnevelésre is. 1848. június 13-án a Vasvármegyei Nemzetőrség zászlaját Ikerváron avatta fel Batthyány Lajos felesége Zichy Antónia grófnő. 1848. június 23-án Ikervár lakossága Sárvár mezővárossal karöltve Gróf Batthyány Lajost országgyűlési képviselővé választotta.
Gróf Batthyány Lajos szobra Ikervár ékessége gróf Batthyány Lajos szobra – Bory Jenő alkotása -, amelyet közadakozásból állíttatott Ikervár lakossága. Az emlékművet 1913-ban leplezték le.

Ikervár Batthyány-kastely

Batthyány kastély

Batthyány Lajos halálát követően az ikervári birtokát elkobozták, amelyet a család 1860-ban kapott vissza.

A Pollack Ágoston és Ybl Miklós tervei alapján – késő klasszicista stílusban – épített Batthyány Kastélyt és parkot a család 1916-ban eladta a Magyar Államnak.

Az épületben először hadigondozottak otthonát, majd 1919-től hadiárva nevelőintézetet létesítettek. Az elmúlt évtizedekben gyermekotthonként működött. (Jelenleg magántulajdonban van.)

Ikervár az elsők között
Ikervár, az egykori mezőváros akár a legek települése is lehetne: 1896-ban Ikerváron kezdték építeni az ország első vízerőművét. Ikervár volt az első villamosított falu Magyarországon, mintegy 50 évvel megelőzve korát.

Természeti és kulturális értékeink

Természet és társadalom

Település elhelyezkedése

Ikervár község a Rába és a Csörnöc-Herpenyő között, a folyót balról, nyugat felől kísérő teraszos vidék közepén fekszik, mely a Gyöngyös-síktól egy meredek lépcsővel válik el, majd a Rába felé, hordalékkúp jelleggel lejt tovább. Domborzati jellegénél fogva kavicstakarós, jégkorszaki vályoggal és löszös üledékekkel borított felszínű, mely tökéletes síkság.

Ikervár település a Rába folyó nyugati oldalán fekszik, a Rábavölgy meghatározó körzeti csomópontjában. A település nagytérségi kapcsolatát a 8701. jelű Rábahídvég – Sárvári összekötő úton keresztül az E 66-os számú főút, a 87 számú főút, valamint a 84-es számú főút biztosítja. Ezen utakon keresztül érhetők el a nyugati irányban nagyobb határátkelőhelyek: Rábafüzes, Bucsu. Ezeken a határátkelőkön keresztül érhetők el az A2-A4-es autópályák. Az észak-déli irányú nagytérségi kapcsolatok a 87-es számú főút, valamint Sárváron keresztül a 88-as számú főút bekapcsolódásával, az E 65-ös, 86-os számú főúton keresztül szolgálható ki. Megállapítható, hogy a település ha közvetlenül nem, de közvetve bekapcsolódik a nagytérségi körzeti hálózatba, hiszen közel azonos távolságban fekszik a Vas megyét érintő országos egy és két számjegyű úthálózattól.

Település szomszédai Észak-Észak-Kelet: Sárvár Nyugat: Megyehíd Dél: Meggyeskovácsi Kelet: Sótony – Nyőgér

Éghajlat

Északon mérsékelten hűvös – mérsékelten száraz, de már a mérsékelten nedves övezet határán fekszik a település. Észak-keleten az 1900 órát meghaladó napfénytartama jellemző, a nyári és téli napsütés 750 és 185 óra között változik. Az évi középhőmérséklet 9,5 °C, a vegetációs időszak középhőmérséklete 16,2 °C. A 10 °C-nál nagyobb hőmérsékletű napok száma 182 nap. Az átlépés tavaszi és őszi határnapja április 15. illetve október 14. 181 nap hosszú az az időszak amikor nem valószínű, hogy fagypont alá csökken a hőmérséklet. (ápr.20 – okt. 18.) Az évi aboszolút hőmérsékleti maximumok átlaga 33,0 °C körüli. A minimumok átlaga -16, o0 és 17,0 °C közötti. A csapadék éves mennyisége 700-75 mm körülire tehető. A nyári félév csapadéka 400-440 mm között változik. A hótakarós napok száma – 40 körülire tehető. Az átlagos maximális hóvastagság 28 cm. Az arriditási index 0,94-1,0. A leggyakoribb szélirány az Északi, az átlagos sebessége 3,5 m/s. Az éghajlat mezőgazdasági növények termesztésére alkalmas, de a meleg területek a zöldségfélék és a szőlő termesztésére is kedvezőek.

Népesség

Állandó lakosok: 1789 fő Ideiglenes lakosok: 65 fő

0-5 éves: 83 fő
6-14 éves: 188 fő
15-18 éves: 73 fő
19-54 éves: 969 fő
55-60 éves: 155 fő
61 év felett: 320 fő
A településen 1232 fő munkavállalási korú lakos él. A nyilvántartott álláskeresők száma 41, közülük mindössze heten tartós munkanélküliek. A rendszeres szociális segélyezettek száma: 4 fő. A nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva: 3,33%.

Kulturális értékeink

Múzeumok

Batthyány Lajos Művelődési Ház (9756. Ikervár, József A. u. 85. ) – Honfoglalás kori leletek.
Vízerőmű Múzeum

Ikervár híres szülöttei

gróf Batthyány Gyula, festő (Ikervár, 1887. május 10. – Budapest, 1959. január 20.)

Mestere: Angelo Jank, Vaszary János

Az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos dédunokája. A párizsi Julian Akadémián és 1907-ben Münchenben, Angelo Janknál végezte tanulmányait. Mesterének Vaszary Jánost tekintette. 1914-ben az Ernst Múzeumban nagy kiállítása volt Beck Ö. Fülöppel közösen. 1921-38-ig rendszeresen láthatók művei a Műcsarnokban és a Nemzeti Szalonban. Az 1920-as évektől Gyagilev díszlettervezőjének, Leonyid Baksztnak a hatására kezdett jelmezeket és színházi dekorációkat tervezni. Az ötvenes évek elején egy koncepciós perben elítélték, öt évet töltött börtönben. Néhány jelentős művét a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Díjai: 1916: ezüstérem, San Francisco; 1930: ezüstérem, Barcelona; 1934: aranyérem, Párizs; 1937: bronzérem a párizsi világkiállításon. 2000-ben a budapesti Mű-Terem Galériában mutatták be műveit.

Az arisztokrata körök, a mondén társasági élet festője. Környezetének alakjait általában Daumier szatirikus stílusával rokon módon karikírozza. A megkésett szecesszió jegyében furcsa optikán keresztül szemlélte és ábrázolta a luxus-örömlányokat, elegáns spanyol úriembereket, gengsztereket vagy maffiózókat, a fülledt és pazar erotikával telt arisztokrata miliő pózoló, teátrális, belül kiüresedett, lárvaarcú szereplőit.

Az őszinte vagy realista ábrázolásmódtól magát feltűnően távoltartó Batthyány Gyula festészete sokféle stílusirányzattal vagy modorral rokonítható. Megnyújtott alakjai Daumier mellett El Greco manierisztikusan hullámzó emberábrázolásaira is emlékeztetnek.Dekorativitása nemcsak a szürrealizmus illusztrativitásával rokon, hanem az art decóval is.

Grafikusként többek közt Herczeg Ferenc és Tormay Cecile műveit illusztrálta. Az Operának díszleteket tervezett. Ismert temperával papírra festett történelmi sorozatának néhány darabja is.

gróf batthyány gyula

Előkelő hölgy képmása háttérben az esti Budapesttel

Intézményeink

Mesevár Óvoda Okervár

Ikervári Mesevár Óvoda

Cím: 9756 Ikervár, Batthyány u. 3.
Telefon: 95/490-029
E-mail: mesevarovoda[kukac]globonet.hu
Web: ikervariamk.shp.hu
Facebook oldal
Vezető: Holics-Benkő Judit

ikervár iskola

Zichy Antónia Általános Iskola

Cím:9756 Ikervár, Kossuth u. 2-4.
Telefon: 95/490-802
E-mail: ikervariskola[kukac]gmail.com
Web: ikervariskola.webnode.hu
Vezető: Kissné Tarr Judit

ikervár könyvtár

Községi Könyvtár Ikervár

Cím:9756 Ikervár, József A. u. 85.
Telefon/Fax: 95/490-291
E-mail: padosanna@indamail.hu
Web: ikervariamk.shp.hu

Nyitva: H: 15-18 Sze: 15-18 P: 15-18

Batthyany-Lajos-Muvelodesi-Haz

Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár

Cím:9756 Ikervár, József A. u. 85.
Telefon/Fax: 95/490-291
E-mail: ikervarmuvhaz@petecom.hu
Web: ikervarkultura.hu
Vezető: Pásti József

Civil szervezeteink

Ikervár Plébánia Karitász Csoportja

Tevékenység: Hittanfoglalkozás, gitáros-énekes szentmisén közreműködés

Cím: 9756 Ikervár, Gróf Batthyány L. u. 1.
Telefon: +36-94 /490-115
Kapcsolattartó: Haller László

Az ikervári plébánia fiatalokból álló csoportja.
Tevékenysége közel 20 évre tekint vissza, 1988 óta működik rendszeresen. Jelenleg 20 tagja van a csoportnak. A tagok többsége középiskolás, és egyetemista fiatal, néhányan már dolgoznak. A csoport rendszeresen tart hittanfoglalkozásokat (minden szombaton) és gitáros-énekes szentmisén működnek közre havonta. Évente több alkalommal plébániai programok szervezését vállalják.

Nyugdíjas Klub Ikervár

Tevékenység: Rendszeres művelődő közösség

Cím: 9756. Ikervár, József A. u. 85.
Telefon: +36-95 / 490-291
Kapcsolattartó: Pásti József, vezető
A klub a művelődési ház közismerten legrégebbi művelődő közössége. 1984. óta működik, természetesen folyton változó tagsággal. A csoport a település nyugdíjas korú lakosaiból szerveződik önkéntes és teljesen véletlenszerű alapon, így az összetétel egészen változatos. Egy valami köti össze a közösséget: tartalmas, derűs együttlétre vágynak.

Gyermekszínjátszó Szakkör

Tevékenység: Előadó művészeti csoport.

Cím: 9756 Ikervár, József A. u. 85.
Telefon: +36-95 / 490-291
Kapcsolattartó: Szabó Károlyné

Jelenleg az ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház keretében működik. Működése 35 éve folyamatos. Két csoportban dolgoznak: 4 éves kortól – 9 évesig és 9 éves kortól – 14 éves korig.
Szakkör létszáma: 31-38 fő.
Céljuk: a magyar nyelv szépségének megláttatása, az irodalom megszerettetése. Híres költőink, próza- ill. színdarabíróink munkásságának megismertetése.
A gyermekek megtanulnak szerepelni, közönség elé állni, ezenkívül jó közösséget kialakítani. Társadalmi ill. egyéb falusi ünnepségeken műsorszolgáltatás, hagyományőrzés.

Rába(p)Art Társulat

Cím: 9756 Ikervár, József A. u. 85.
Kapcsolattartó: Pásti József

Honismereti Kör

Cím: 9756 Ikervár, József A. u. 85.
Kapcsolattartó: Koszorús Ödön

Ikervár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Tevékenység: Tűzvédelmi tevékenység, tűzoltási és kárelhárítási feladatok Ikervár Község közigazgatási területén

Cím: 9756 Ikervár, Kossuth u. 14.
Telefon: +36-30/719 12 92
Kapcsolattartó: Szabó Béla (9756. Ikervár, Kossuth u. 63.)

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1882. szeptember 12-én alakult. Az Egyesületnek jelenleg 28 fő felnőtt, 9 fő ifi, 8 fő női tagja van. Fennállása során sok jelentős tűzoltásban vett részt. Kaphat riasztást a környező településekre is, pl. Sótony, Megyehíd, Pecöl. Évente átlagban, 2-3 tűzesetben volt vonulásuk. Az egyesület tagja a Vas megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetségnek 1990. óta.

Ikervári DSE

Tevékenység: Sporttevékenység, többcélú iskolai sport szervezése

Cím: 9756. Ikervár, Kossuth u. 2-4.
Kapcsolattartó: 9756. Ikervár, Kossuth u. 2-4.

Szakosztályok: Atlétika, Labdarúgás, Kézilabda, Kerékpár turisztika
Szabadidős sportok – kézilabda, labdarúgás, és kerékpár-turisztika. Szakmai módszertani képzési feladatokat felvállaló egyesület. Országos döntők, és helyi versenyek egyaránt szerepelnek programjaikban.

Horgász Egyesület

Cím: 9756. Ikervár, Gróf Batthyány u.
Kapcsolattartó: Kardos László

Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat

Cím: 9756 Ikervár, József A.u. 85.
Kapcsolattartó: Musatics Georgina

Ikervári Motoros Egyesület

Cím: 9756 Ikervár, József A.u. 85.
Kapcsolattartó: Horváth Zoltán (elnök)
Telefon: 0630 298 7841
Dala József (alelnök) 0630 946 7107
Dávid István (alelnök) 0670 342 4999

Az egyesületünknek van egy klubhelyisége (József Attila u. Gazdabolt), amely nyitva áll mindenki előtt. Tagjaink mellett sok barátunk már megfordult itt, egy beszélgetés, vagy közös sütögetés erejéig.
Fontosnak tartjuk a motoros barátokkal, társaságokkal való kapcsolatok ápolást, sok rendezvényen veszünk részt egyesületi színekben.

Évente mi is több rendezvényt szervezünk:
Öt alkalommal rendeztük már meg az ikervári motoros találkozót. Utóbbi években a helyszíne a Batthyány kastély parkja. A találkozó kétnapos, sok színes programmal (pl. motorozás a Pannónia Ringen, motoros kaszkadőr bemutató, sok zenei program, sátorozási lehetőség). A találkozókon általában több mint 300 motoros vendég szokott részt venni nagyon jó hangulatban.
Szintén minden évben rendezünk sárvári barátainkkal jótékonysági bált, ahol a bevételből a mentőszolgálatot, vagy gyermeknevelő intézeteket tudtunk segíteni.

Részt veszünk minden évben az ausztriai Facker-seeben rendezett motoros találkozón, ami Európa legnagyobb motoros találkozója.
Természetesen ezen kívül is motorozunk sokat, jó hangulatú, vidám túrákon. Téli estéken pedig a nyári élményeket elevenítjük fel, szervezzük a következő évi programokat.

Minden péntek este 20 órától a klubhelyiségben vagyunk, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk.

ÖTE Ikervár FC Közhasznú Sportegyesület

Tevékenység: nevelés, képességfejlesztés
sport (sporttevékenység), az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtése
kulturális tevékenység, a közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolása

Cím: 9756 Ikervár, Rákóczi u. 8.
Kapcsolattartó: Rauf István

Egyesületünk bemutatkozik.

Magyar Vöröskereszt Ikervári Szervezete

Tevékenység: Karitatív szervezet, egészségügyi porogramok, előadások, szűrések

Cím: 9756. Ikervár, Gróf Batthyány L. u. 69.
Telefon: 06/ 30 426 75 10
E-mail: szilviasoptei[kukac]gmail.com
Kapcsolattartó: Dr. Bíró Barnabásné
Ügyfélfogadás: H-P 14.00 – 16.00 óráig

Magyar Vöröskereszt Ikervári Szervezete 1952. óta működő karitatív szervezet. Évente 3 alkalommal szervezünk véradást, ahol 150-160 fő szokott vért adni. A megyei szűrési statisztikai adatai szerint kb. 40 éve élen járunk a szűréseken való részvételeken (nőgyógyászati és egyéb szűrések) – 93 %.

Tovább

Ikervári Tekecsapat

Tevékenység: Tekebajnokságokon, versenyeken való részvétel.

Cím: 9756 Ikervár, Kossuth u. 45.
Telefon: +36-30 /236-0000
E-mail: nemeth.istvan48[kukac]freemail.hu
Kapcsolattartó: Németh István

1993-ban alakult csapat. Az éves során szenvedélyükké, vált a tekézés. Különböző bajnokságokon, kupákon, spartakiádokon vesznek részt. 10-15 fővel működik. Állandó tagjainak száma: 7 fő. Alapvetően céljuk az egészséges életmód, hasznos szabadidőtöltés, emberi kapcsolatok ápolása, ikervár község hírnevének öregbítése.
Állandó csapattagok: Németh István, Barkovics József, Dala János, Kiss Ernő, Kováts József, Vincze Ferenc, Vincze Zoltán

Castrum Gemini Énekegyüttes

Tevékenység: Előadóművészeti tevékenység.

Cím: 9756 Ikervár, József a. u. 85.
Telefon: +36-95 / 490-291
E-mail: muvhazi[kukac]hu.inter.net
Kapcsolattartó: Pernecker Csilla

A 2000. óta működő csoport az ikervári női kar megszűnését követően alakult. Vezetője Pernecker Csilla karnagy .
A dalkör széles repertoárral rendelkezik, minden évben többször is felkérik őket különböző rendezvények színesítésére. Falunapokon, helyi ünnepségeken, kiállítások megnyitásán, minden évben a Márton napon, Zalakomári „volt Mezővárosok találkozóján” képviselik a települést. Ezeken kívül számos rendezvényen szerepelnek. Pl. Savaria Múzeum kiállítás megnyitóján, stb.

Trikolour Modern Tánccsoport

Cím: 9756 Ikervár, József A.u. 85.
Kapcsolattartó: Pásti Laura

Ikervári Aerobikosok Közössége

Cím: 9756 Ikervár, Kossuth u. 60.
Kapcsolattartó: Szakosné Komármi Mónika

Mozgásbarát Klub

Cím: 9756 Ikervár, Rába u. 27/A.
Kapcsolattartó: Farkas Gyuláné