Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-VS1-2017-00022

Kedvezményezett neve: IKERVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A Projekt címe: Polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése Ikerváron

Szerződött támogatás összege: 27 900 000

A támogatás mértéke: 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.04.30.

Az Ikervári Polgármesteri Hivatal az 1960-as években épült, állapota a mai energetikai elvárásoktól messze alulmarad. Az épület falazatai, padlószerkezete, valamint födémszerkezete hőszigetelés nélkül épült. A fűtését gázkazán látja el, mely állapota és kora mindenképpen cserére szorul. A nyílászárókat egy előző felújítás során már kicserélték meglévő épületrészen. 

Az épület Ikerváron a Kossuth utca 47. szám alatti ingatlanon helyezkedik el.  Az épület egyszintes, részlegesen alápincézett, oromfalas nyeregtetővel épült. A használati meleg-vizet elektromos vízmelegítőkkel állítják elő, melyek a kazánnal egyetemben régi, korszerűnek nem nevezhető állapotban vannak.

A projekt megvalósítása után az épület korszerű, a mai követelményeknek megfelelő energetikai besorolást kap, a szén-dioxid kibocsátás jelentősen csökken, az épület fenntartási költségei szintén jelentősen csökkennek, valamint nem utolsósorban a látogatók és dolgozók komfortérzete jelentősen megnőhet.

A fejlesztés egyik lépcsője az épület és a tetőtér szerkezeti bővítési munkáinak kivitelezése, majd a projekt keretében az épület homlokzatainak, pincefödémének hőszigetelése valósul meg.

A nyílászárók cseréje a régi épületrészen már korábban, önerőből megtörtént, a bővített épületrészben energia hatékony nyílászárókat építenek be: a projekt elszámolható költségeinek nem képezi részét az egyéb saját forrásból megvalósuló épületrész bővítése, valamint a tetőtér beépítésének kivitelezési munkái. Az önerőből megvalósuló beruházás elemei között szoros kivételként a pályázati céllal összhangban, és a számszerűsíthető vállalások maradéktalan teljesítése érdekében kizárólag az energiahatékonyság érdekében beépülő új nyílászárók elszámolása történik meg.

A fűtési rendszer korszerűsítése, bővítése is megtörténik egy korszerű, faelgázosító kazán beüzemelésével. A használati meleg-víz ellátás berendezései is cserélve lesznek, valamint 4,125 kW teljesítményű napelemes rendszer beépítésére kerül sor a villamos energia fogyasztás és a használati melegvíz ellátás energiájának fedezésére.

A projekt keretében az épület akadálymentes megközelíthetősége, valamint az épületen belüli akadálymentes közlekedés a földszinti épületrészen megoldottá válik.

Ikervár Község Önkormányzata a Kbt. 115 §. (1) bekezdés szerinti közbeszerzési eljárást folytatott le a kivitelező kiválasztására, melynek eredményeképpen 2020. október 19-én a Polgármesteri Hivatala felújítására, bővítésére és energetikai korszerűsítésére vonatkozó vállalkozási szerződés megkötésre került a MM Betonbau Kft-vel. A munkaterület átadása 2020. november 13-án megtörtént.

A munkaterület átadását követően a kivitelezési munkák folyamatosan haladtak, a bontások megtörténtek és az épület bővítési munkálatait a kivitelező megkezdte, a szerkezetek elkészültek.  A kivitelezés a beruházás egészét tekintve a 2021. szeptember 29-én elérte az 50%-os készültségi szintet.

2021. június 25-én a vállalkozási szerződés módosítására is sor került. Az épület tetőtéri bővítése mellett a földszint felújítása, az akadálymentes mellékhelyiség, valamint az új bejárat is elkészült. A hőszigetelési munkák mellett az új gépészeti rendszer és a tetőn elhelyezésre került napelemes rendszer is beüzemelésre került. Az épületben korszerű, energiatakarékos LED fényforrásokat is felszereltek.

A vállalkozó a szerződés módosítását követően a munkákat 2022. január 26-án készre jelentette. A bejárást követően a felvett hibák és hiányosságok javítását a kivitelező elvégezte, melyet a szakági műszaki ellenőrök február végén elfogadtak, így a beruházás elérte a 100%-os készültségi szintet és a létesítmény átadásra került.