Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-VS1-2017-00022
Kedvezményezett neve: IKERVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
A Projekt címe: Polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése Ikerváron
Szerződött támogatás összege: 27 900 000
A támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.01.31

Az Ikervári Polgármesteri Hivatal az 1960-as években épült, állapota a mai energetikai elvárásoktól messze alulmarad. Az épület falazatai, padlószerkezete, valamint födémszerkezete hőszigetelés nélkül épült. A fűtését gázkazán látja el, mely állapota és kora miatt mindenképpen cserére szorul. A nyílászárókat egy előző felújítás során már kicserélték meglévő épületrészen. 

Az épület Ikerváron a Kossuth L. u. 47. szám alatt a 395. hrsz-ú ingatlanon helyezkedik el.  Az épület egyszintes, részlegesen alápincézett, oromfalas nyeregtetővel épült. A használati meleg-vizet elektromos vízmelegítőkkel állítják elő, melyek a kazánnal egyetemben régi, korszerűnek nem nevezhető állapotban vannak.

A projekt megvalósítása után az épület korszerű, a mai követelményeknek megfelelő energetikai besorolást kap, a szén-dioxid kibocsátás jelentősen csökken, az épület fenntartási költségei szintén jelentősen csökkennek, valamint nem utolsósorban a látogatók és dolgozók komfortérzete jelentősen megnőhet.

A fejlesztés egyik lépcsője az épület és a tetőtér szerkezeti bővítési munkáinak kivitelezése, majd a projekt keretében az épület homlokzatainak, pincefödémének és tetősíkjának hőszigetelése valósul meg.

A nyílászárók cseréje a régi épületrészen már korábban, önerőből megtörtént, a bővített épületrészben energia hatékony nyílászárókat építenek be: a projekt elszámolható költségeinek nem képezi részét az egyéb saját forrásból megvalósuló épületrész bővítése, valamint a tetőtér beépítésének kivitelezési munkái. Az önerőből megvalósuló beruházás elemei között szoros kivételként a pályázati céllal összhangban, és a számszerűsíthető vállalások maradéktalan teljesítése érdekében kizárólag az energiahatékonyság érdekében beépülő új nyílászárók elszámolása történik meg.

A fűtési rendszer korszerűsítése, bővítése is megtörténik, két kazán lesz beüzemelve az épület fűtési igényére, egy kondenzációs gázkazán és egy korszerű, faelgázosító kazán. A használati meleg-víz ellátás berendezései is cserélve lesznek: egy 4,0 kW teljesítményű napelemes rendszer beépítésére kerül sor a villamos energia fogyasztás és a használati meleg-víz ellátás energiájának fedezésére.

A projekt keretében az épület akadálymentes megközelíthetősége, valamint az épületen belüli akadálymentes közlekedés a földszinti épületrészen megoldottá válik.

Ikervár Község Önkormányzata a Kbt. 115 §. (1) bekezdés szerinti közbeszerzési eljárást folytatott le a kivitelező kiválasztására, melynek eredményeképpen 2020. október 19-én az a Polgármesteri Hivatala felújítására és energetikai korszerűsítésére vonatkozó vállalkozási szerződés megkötésre került a MM Betonbau Kft-vel. A munkaterület átadása 2020. október 19-én szintén megtörtént.